Google Reklam ile ya da reklamsız sitem ön sırada çıksın diyorsanız…
Bugüne kadar ortaya atılan teorileri, şunu yaparsan işe yarar gibi lafları unutun, bu makale size katkı sağlayacak. Arama motorları için yapılan optimizasyonlar ülkemizde ne kadar önemli gibi gözükse de bu işi iyi yapan kişi sayısı ne yazık ki az. Çünkü herkes tarafından bilgili kabul edilen kişilerin yazdığı makaleler hiçbir işe yaramıyor.
Adam kendisi biliyorsa bile bunu anlatmıyor. Çünkü anlatırsa herkes yapacak ve kendi hitinde, gelirinde azalma olacak. Ben tüm bunları geride bırakarak SEO açısından size katkısı olacağını düşündüğüm bu makaleyi neden yazıyorum ? Çünkü Türk internetinin gelişmesi için arama motorlarında daha yüksek yerlere gelmeli.
Özellikle ingilizce kelimelerde bir Türk`ün sitesinin olması iyi olmaz mıydı ? Tabi arama motorlarında üstte çıkmaktan bahsediyorum ama spam konusu Türk internetinin önünü kapattığı gibi, arama yapan kişinin de bilgiye ulaşmasını engelliyor. Spam yaparak aramalarda üst sıralarda çıkabilirsiniz, hatta hitte alabilirsiniz, fakat bu geçicidir. Çünkü spam report sayfası ile her an bir kullanıcı sizi şikayet edebilir. Edilmese bile sizin kimsenin gözünde zerre kadar değeriniz olmaz.
Spam yapacaksanız şu yolu deneyin; Spam yapacağınız kelimeyi seçin ve o kelimeyle ilgili çeşitli bilgiler toplayın. O bilgileri sayfanıza koyun. Hem spam yapmış gibi tatmin olun hem de arama motorlarında üstte çıkın. Böylece arama yapan kişi hem sizin sitenizi ziyaret edecek, hem de istediği bilgiyi elde etmiş olacak.
Şimdi gelelim SEO (Search engine optimization) tekniklerine: Şüphesiz internette en iyi hit getiren arama motoru Google`dır. MSN, Yahoo!, Altavista gibi arama motorları Google`ın yarısından bile az ziyaretçi getirir. Bunun nedeni internette en çok kullanılan arama motorunun Google olmasıdır. Bunu iyi bilen Google, site sahibinin bunun farkında olmasıyla Google`da üstte çıkmak için elinden geleni yapacağını ve bunu biraz zor kılmak gerektiğini açıklamış, bunu da gayet güzel uygulamışlardır. MSN ve Yahoo! gibi sitelerin arama sayfalarında pek kapsam bulunmamakta. Sayfanızın içeriğini bol bol doldurup, meta-tagları zengin tutarak üstlerde çıkabilirsiniz. Fakat Google böyle değildir. Arama sonuçlarında üst sıralarda çıkabilmek için bir çok engel koymuşlardır. Bu engelleri sıralamak gerekirse; – Title (Sayfa başlığı) – URL (Sayfa adresi) – İçerik (Sayfanın içeriği) – Meta-tag (Sayfada bulunan meta-taglar) – Pagerank (Sayfanın aldığı google pagerank değeri) – Aranan kelimeden çok link almış olmak (Örneğin; oyun kelimesiyle başka sitelerden ne kadar çok link alırsanız, “oyun” kelimesi aramalarında o kadar şansınız olur) Pagerank en az etken olarak gözüküyor. Yine de az da olsa etkisi oluyor. Çeşitli akıl oyunları ile pagerankın önemini de kendiniz artırabilirsiniz. Üstteki tüm etkenleri sağlıyorsanız, siteniz taşları yerine oturtmuşsa arama sonuçlarında üst sıralarda çıkmanız için önünüzde bir engel kalmaz.
Size önerim en çok title ve URL etkenlerine dikkat etmenizdir. Her sayfada aynı başlık ve URL`leri kullanırsanız daha az katkı sağlar. Ama her sayfaya özgü title yapılırsa daha iyi optimize edilmiş olur. Örnek vermek gerekirse; Sayfanın içeriğinde “haberler” olsun. Google`da aranan kelimemizde “google piyasa değeri” olsun. Sizin sitenizde de böyle bir haber olsun.
Sayfanızı şu şekilde optimize etmelisiniz; Title = Haberler / Google piyasa değeri açıklandı İçerik = Burası zaten haberinizde olacaktır URL = Programlama diliniz php ise ve kullandığınız sc-ripte optimize uygulanmamış ise haber.php?id=4213 olacaktır. Bu şekilde de katkı olur fakat önerimiz şu şekilde; google-piyasa-degeri-aciklandi-4213.html Ayrıca php bilginiz varsa meta-taglara haber başlığını entegre etmelisiniz, keywords kısmına da haberinizin ilk kısmını entegre ederek müthiş bir optimize elde edebilirsiniz.
Örneğin haber sitemizin tabloları şu şekilde olsun; Başlık = $tabloismi[basliktablosununadi]; Kısa metin = $tabloismi[kisametintablosununadi]; E Üstteki tablolara göre meta-taglarımız ve title şu şekilde olmalıdır; Böylece title`de otomatik olarak “Google piyasa değeri” yazacak. Tabi bu her haberde değişecek. Her haberin kendi başlığı yazacak title kısmında. Meta-tag`larda da keywords olarak haberimizin bir kısmı gözükecek. Mesela; “Google`nin piyasa değeri açıklandı. Amerika`daki yetkililerin açıklamalarına göre piyasa değeri 180 milyar dolar olarak belirlendi.” Title = Google piyasa değeri açıklandı Ayrıca .htaccess dosyamızı nasıl klasöre dönüştüreceğiz diye sorarsanız bu çok kolay; RewriteEngine On RewriteRule ^(.*).html$ haberler/$1.php RewriteRule ^(.*).html$ kategori_ismi/$1.php Eğer sitenizi yeni açtıysanız biraz normal indexlenme sürecinde beklemeniz gerekiyor.
Zira ilk başlarda Google bunları görürse sizi uzun bir sandbox yolculuğuna çıkarabilir. Siteniz indexlenirken sabırlı olmalısınız, sitemap kullanarak google botlarına yardımcı olabilir ve daha iyi sonuçlar alabilirsiniz. Öncelikle online sitemap hazırlayan sitelerden birine girin ve tüm siteyi indexlemesi için URL`nizi yazıp gönderin.
Denemek için bir sitemi yazdım ve birkaç saat içinde indexlemeye başladı ‘1 haftada ancak 1-2 sayfa indexlemişti, sitemap sayesinde onlarcasını indexlemeye başladı ‘